Letterlijkheid

De vorige speltest, op dinsdagavond 6 november, heb ik een letterlijke vorm getest. Een letterlijke vorm van keuzes maken over anderen.

Iedereen zit in een kring. Er staat een bak in het midden, met daarin vele opgevouwen briefjes. Een speler pakt een briefje uit de bak, en vouwt het briefje uit. Op de voorkant van het briefje staat voor hoeveel spelers dit briefje bedoelt is. De speler met het briefje kiest dat aantal spelers uit. Vervolgens leest de persoon het briefje voor.

Op het briefje staat een situatie beschreven waarbij de persoon die het briefje voorleest, een keuze moet maken tussen de spelers die hij zojuist uitgekozen heeft. Deze spelers mogen de voorlezer proberen te overtuigen welke keuze er gemaakt moet worden. Wanneer de keuze gemaakt is, draait de voorlezer het briefje om.

Aan de achterkant van het briefje staat het effect omschreven wat de spelers moeten ondergaan. De spelers die gewonnen hebben, pakken een of meerdere winkaarten. De spelers die verloren hebben, pakken een of meerdere verlieskaarten. Let op: de spelers op wie de keuze is gevallen, zijn niet per definitie de winnaars.

Voorbeeld:

Rechtszaak

Spelers: 2

Situatie:

Je bent rechter. Er is een rechtszaak gaande tussen twee partijen, jij moet de keuze maken welke van de twee partijen in het gelijk wordt gesteld.

Effect:

De partij die de rechtszaak gewonnen heeft, wordt fysiek mishandeld door de verliezende partij. Beide partijen pakken een verlieskaart.

De persoon links naast de voorlezer mag het volgende briefje pakken, enzovoorts. Totdat het briefje met daarop “Moord” komt:

Moord

Spelers: iedereen

Situatie:

Jullie wonen met z’n allen op een onbewoond eiland. Jullie zijn hier terecht gekomen door middel van een schipbreuk. Het voedsel op het eiland raakt op, en er is niet genoeg tijd om een boot te bouwen voordat jullie allemaal sterven van de honger. Iemand moet vanavond vermoord worden, anders overleeft niemand het. Wie gaat er dood, en hoe?

Effect:

Wanneer de keuze gemaakt is, eindigt het spel direct. De persoon die vermoord is, ligt uit het spel en heeft dus het spel automatisch verloren. Degene met de meeste punten wint.

Deze letterlijke test, was een groots succes. Na de eerste paar briefjes, werden de spelers zich bewust van het feit dat een keuze die zij over anderen maken, zowel positief als negatief uit kunnen pakken, al lijkt de keuze nog zo positief of juist negatief. Maakte het de spelers uit wat het gevolg was? Nee, het had tenslotte weinig invloed op zichzelf, op een paar uitzonderingen(beschreven in de effecten) na. De spelers over wie de keuze gemaakt werd, deden hun uiterste best om de keuze te beïnvloeden. Echter, echte invloed hadden zij niet.

Dit spel werd met veel plezier gespeeld en er werd veel gelachen. Een partyspel over keuzes maken, zeer letterlijk. Een klein probleem is wel dat het spel niet opnieuw te spelen is. Of wel, maar het spel is leuk omdat de effecten soms onverwacht zijn en met humor beschreven. Op het moment dat deze effecten reeds bekend zijn bij iedereen, maakt de voorlezer een bewuste keuze omdat het gevolg bekend is. En dat gaat juist tegen het concept van het spel in. Er zijn meerdere vergelijkbare partyspellen die dit probleem met zich meedragen, zoals black stories. Zij lossen dit echter op door veel verschillende kaarten en uitbreidingsets uit te brengen. Dit zou voor mijn spel ook een oplossing kunnen zijn.

Juist de letterlijkheid in het spel zorgt voor een mate van bewustwording, bij zowel de persoon die de keuze maakt als bij de persoon of personen over wie de keuze gemaakt wordt. Bewustwording over:
– Het feit dat je een keuze maakt over anderen
– Dat deze keuze een gevolg heeft voor jou, maar ook voor die ander
– Het feit dat er een keuze wordt gemaakt over jou
– Dat je deze keuze kunt proberen te beïnvloeden, maar echte invloed erop hebben is erg lastig of bijna onmogelijk
– Dat deze keuze hoe dan ook invloed gaat hebben op jou en op de ander

“Je maakt een keuze, dit doe je hierom en hierom, dit is wat je er voor jezelf uit wil halen, zie hier het gevolg van jouw keuze.” Een uiteenzetting van verschillende situaties die je in het leven tegen kunt komen, waarbij er keuzes gemaakt worden over jou of waarbij jij keuzes maakt over anderen. Geen kritische noot, geen mening die zegt hoe dit soort situaties anders kunnen of moeten, gewoon een uiteenzetting, een bewustwording. Meer hoeft van mij ook niet. Daar is de totstandkoming van dit soort keuzes te ongrijpbaar voor.